onsdag, december 21, 2005

Lokalt

Du blir pinsamt medveten om att du lyssnar på lokalnyheter ibland. Jag hörde en dag en våldsamt intressant historia, flera gånger till och med (minst 7), som skulle få självaste Janne Josefsson att lysa upp vintermörkret med sin gröna nuna fylld av avund för detta scoop modell naturkatastrof.

Det hela rörde sig nämligen om en taxichaufför som hade blivit stannad av polisen och fått böter eftersom han körde med rött ljus framåt. Han hade nämligen en sådan där julgran med röda ljus i framrutan på sin automobil. Det gillas följaktligen inte av lagens långa nästan pensionerade arm som gav ett bötesbelopp, motsvarande 400kr, för förseelsen som sin uppskattning på juldekorationen. Taxichauffören förstod visserligen det olagliga men menade på att det inte var så farligt och hade svårt att dölja sitt missnöje över böterna. Kulmen nåddes när reportern fällde kommentaren att ”det var inga vidare jultomtar till poliser idag”. Vilken kommentar, en sån guldklimp.

I och för sig är det rätt roligt med dessa små vardagsnyheter men jag undrar ändå. Hur hamnar en sådan journalistisk höjdpunkt på nyhetsredaktionens bord? Var det chauffören himself som tipsade redaktionen om denna, i juletider, skakande berättelse från vardagens kranka blekhet i norra Sverige? I så fall vet jag inte vad som är mest pinsamt, bristen på kanske lite mer relevanta nyheter eller chaufförens vilja att dela med sig av sin bötfällda tillvaro.