fredag, november 11, 2005

Bilköp

Varför beslutar sig någon för att köpa en ny bil? Den enda gången jag kan tycka att det är värt det är när man har skrapat ihop så pass mycket stålars att det inte nämnvärt gräver någon större grop i boken gjord av plån. Finns det någon som har plån i sin bok nuförtiden? En plånbok är väl ingen bok heller, rätt få sidor i alla fall och jag vågar säga att så gott som ingen innehåller några plån att dra din sticka mot, tänd alltså.

Nåväl, åter till bilköpet. Alltså, varför slänga bort tiotusentals kronor i värdeminskning som det faktiskt blir genom att enbart köra ut bilen från bilhandlaren? Det måste vara en av de dyraste minutrarna som väldigt många upplevt. Visst måste det vara en härlig känsla att köra en bil som ingen annan kört men inte så pass härligt att det uppväger kostnaden. Varför inte kika på en bil som gått några tusen, om man nu vill ha en lite nyare bil, och som bytt en del prylar redan, kan bara inte vara en sämre affär. Att vid nyköp inhandla första årsmodellen av en ny modell är väl snäppet värre då dessa med största sannolikhet drar sig med en eller ett par barnsjukdomar eftersom de inte blivit körda av allmänheten än.

Nej, bättre är då att helt enkelt strunta i egot och skryttankarna och köpa en fullt funktionsduglig gammal räzer, tex en volvo 240/740 eller merca w123 200, för runt 10kkr och köra den i två år och sedan slänga den och köpa en likadan. Tråkigt? Självklart men snacka att inte behöva bry sig ett skit om bilen. Du kan parkera utanför det lokala kooperativet även när det är pro möte på parkeringen och fullkomligt skita i alla dörrbulor som uppkommer. Du kan lägga dig ner och skratta hånfullt åt saltet på vägbanan då du ändå skall slänga bort din truck om två år. Du kan slänga allt skräp som du åstadkommer i baksätet för det är ändå ingen som vill åka där bak i din skitbil. Du kan praktisera avståndsbedömning, som kåseriet om ”den gamle och bilen” nedan, genom att köra emot saker och ting.

Jag vill också ha en ny bil, jag är fan less på min skitbil nu, den lever om, och om, och om igen. Kan man bli snålblåst eller är det en ren upplevelse?