torsdag, mars 29, 2007

G-type

Bo G, vilken fruktansvärt bra berättarröst den snubben har. Finns nog nästan ingen annan röst som det klickar till lika fort som när jag hör Bo G:s stämma, tänker genast på att nu kommer det ett avsnitt av vetenskapens värld. Han ledde programmet i 32 år så det vore nästan konstigt om man inte förknippade de två med varann. Allt blir så oerhört trovärdigt när Bosse surrar i rutan, han skulle med lätthet kunna framställa i princip vad som helst som ett vetenskapligt faktum bara genom att prata på som vanligt.Ta detta som ett inlägg av typen intresseklubben antecknar och gå sedan vidare med din dag utan att passera . Gillar fö den bilden skarpt.


Vet inte vart jag har snappat upp den men om det mot förmodan skulle vara din morfar som sitter där och antecknar dagens väder i sitt antecknarhäfte vilandes på den precisionsutvalda vaxduken och känner dig djupt förolämpad över detta så kan du med fördel medelst mail kontakta redaktionen för vardagliga funderingar kring intets olidlighet varvid en process inte mycket längre än ett eller ett par jordvarv runt solen kommer att ta vid och du får förutom en bekräftelse över att ditt brev är läst förmodligen också en syrlig kommentar över din egen livssituation. Förmodligen.


Förmod, är det känslan som inträffar strax innan själva modet rinner till? Av typen "Du vet igår hade jag förmod, men det ville inte utveckla sig vidare till mod så jag köpte inte den där franska småbilen" För det vet alla, att det är modigt att köpa fransk småbil.


Storbil då? frågar sig genast den gemene mannen. Frågar sig den gemene mannen verkligen det? Nej, vid närmare eftertanke så gör han nog inte det. Närmare eftertanke. Längre ifrån eftertanke? Kan en eftertanke bli så nära att det blir en förtanke? Av typen "Du vet igår så tänkte jag på mina utgifter, det gick fort för jag hade förtänkt lite på det dagen innan".


Bo-G -> Intresseklubb -> Förmod -> Storbil -> Eftertanke -> Förtänkt -> Snetänkt -> Omtänkt -> Omtanke -> Omtankad -> Snorfull.

Tankarna är redan på helgen. Den är förtänkt.

tisdag, mars 27, 2007

The doors

Nu är det hög tid för en film slash tv fundering igen tycker jag. Det är den klassiska dörrfunderingen i amerikanska sådana. Öppnas alltid deras dörrar inåt? Är dessutom alla dessa gjorda i wellpapp armerade med böjbara sugrör? Och har de alla en rund mojäng istället för ett rejält handtag? Det går nämligen alldeles för lätt att sparka in dörrar i filmer och serier från andra sidan pölen.

Tänk dig nu stället den typiske småstadsrättsskiparen i en trött inlandshåla någonstans i vårat avlånga land. Han är runt, den typiska polismedelåldern i en småstad i inlandet med 10 mil till den närmsta andra lite större småstaden, 58 år. Du ser honom framför dig nu va? Fastvuxna läsglasögon och tanken på lördagens skidtur och följande bastubad tindrandes i pensionärsögonen. Av någon anledning befinner sig denna långa arm av lag utanför en typisk villa av svenskt trä med studsmatta och tillhörande kombifärdmedel. Någon ber honom att sparka in dörren.

En lång tystnad vidtar som blir förlöst av ett asgarv utan dess like. Sparka in dörren? Är du inte riktigt klok. Fotleden skulle vara det första som bryts, sedan skulle höften gå av mitt itu lämnandes en invalid förtidspensionerad läsglasögonsrättsskipare totalt oförmögen på brosteget. Dörren är av 8 cm massivt trä, öppnas utåt och med ett slags säkerhetslås som går igenom halva ytterväggen och som har sitt metalliska ursprung i Luossavaara Kiirunavaara AB:s brytningar i malmberget. Det hela skulle nog sluta med att den erfarne konstapeln konstatterar att ett hus även har fönster, varav det i köket är lite öppet och det inträngande intrånget ej behöver medföra några som helst fysiska men över huvud taget.

Det är för övrigt ett annat fenomen som jag inte riktigt förstår mig på. Säkerhetsdörrar modell kassaskåp monterade på villor eller lägenheter som har fönster på marknivå. Dessa rutor som inte är direkt toksäkra eftersom de är gjorda i det ganska enkelt genombrytbara materialet glas, och nej, ur ren tjuvsynpunkt så hjälper det inte med 3-glas eller 56-glasfönster.

måndag, mars 26, 2007

Nada

Har egentligen inte så mycket att komma med längre känns det som. En liten fundering är varför jag har kvar en massa, eller iaf en liten hög, med nycklar som jag inte har en aning om till vilket lås de går. Väntar jag på att det skall dyka upp ett lås som kanske skulle kunna passa en av mina nycklar? Jag tror att en av dem går till en Crescent jag hade för sisådär 20 år sedan. Det känns som om det är dags att släppa taget snart och förpassa dessa till nyckelhimmelen.

När jag nu inte har något speciellt makabert eller uppseendeveckande att plita ner så går det alltid lika bra att fylla upp etern med lite herrgårdsvagnscruising:

fredag, mars 23, 2007

Diverse

För Ferraritokar rekommenderas den här timmen, victory by design, en väl spenderad sådan må tilläggas.

Såg att Sundström, enligt allehanda då, var extremt snabb i den första semifinalen. 0,34 sekunder, inte illa pinkat. Hoppas på en till seger ikväll.
Lite mastodon så här tätt inpå helg är aldrig fel. Jag upprepar, "aldrig fel".

måndag, mars 19, 2007

Kvarten

Match igen.

1-1

Paus.

Vinst!

torsdag, mars 15, 2007

Det bara blir så ibland

När jag låg där på vassryggen i VM för förgrundsfigurer för ogrundade grundstötningar med oförklarliga förkläden så insåg jag rätt snabbt att en genom att tvinna en rak kabel så fås inte en korsad, varvid jag snodde runt på mig själv och reklamerade en film om reklam till jourhavande medmänniskan Peter, fram tom den sjunde i sjätte månaden så låg reklamationen bra till för att sedan när moster i vattnet gick för att köpa en industritomte av en Tom Strid så förvandlades allt till en dålig avgjutning av en gjuten vev till en vas.
Sa va? sa fransosen med osten i franskan och baguetten under armen, jovars sa ja ju redan innan nian då det fortfarande existerade en viss tradition av mopedmustascher och avundsjuka på äldre brudmagneter som även dem troligtvis var snälla innerst innanför förmaket, för förmögen för frivilligt fröverksamhet frustade fina fisken från Falun freebasandes framtunga försökskaniner, flådigt.

Och nu över till Job Anderssons halvkusin, träskosnidarn och folklivsförskäraren Boj Sänke som skall jämföra lite traditioner och se varifrån dom härstammar.

- Du vet förr i tin i Härjedaln, där lete man vattn med överblivna trossbottnar från fattigjonens fattigstugor. Men i skåne, där de är så jäääävulkst små, där kunne de knappt hitte nå vatten över huvud taget, så de vart ju borta länge, länge innan de hadd hitte nåtrossbottnar och det skodd se Dansken på direkt o slog upp flere statyer av gamla forndanska schlagerkungar i stort över hela skåne. Det är därför du än idag kan se skåningar irra omkring och må riktigt riktigt illa.Men du vet i västerbottn, där kom int vattne försän 1908, känn du, innan drack man saven från brörkn och kikmeta i torven med en liiiten liiiiten smidd sparkmed som de hadd böjt till över knäe på nyföddekalvn på nyslageåkern ve nytäljdknivn i nyhängdbälte på nyätemagan. Devasådeva. Förr på gammeltin.

tisdag, mars 13, 2007

Min IdolThe Folklivsfanatiker Job Andersson

fredag, mars 09, 2007

Mästare var på er vakt

Är det så att yrkeskategorin vaktmästare verkar från fabrik vara utrustade med en slags "jag är den som vet mest om allt i hela världen mentalitet" eller är det en förvandling som är direkt relaterad till att vara just vaktmästare? Pratar alla vaktande mästare i idrotsshallar högt? Vad har egentligen dessa vaktare gjort för att bli kallade mästare? Finns det ett slutprov, det sk vaktmästarprovet?

Varför kan inte jag få epitetet programmeringsmästare någon gång? Måste jag bli vaktmästare för att bli mästare eller skall jag ställa fram pokalen från kvartersfotbollen på skrivbordet? Jag har hört av högt insatta källor att det går att köpa pokaler. Nu skall jag bli mästare.

Äntligen!

Manad Ut

Banal, har utmanat mig, den fan, att lista 6 underligheter om mig själv. Inte nog att jag bor i Norrland, jag skall ha skit för det också, hehe, ehm, jaja.

Jag kan börja med att göra ett kort uttalande som i stort går ut på att jag inte tänker föra detta straff vidare till ytterligare 6 ovetande bloggande blekingebor, eller vart de nu skulle råka befinna sig. Det beror till största delen på att det känns som o min bloggvärld är strängt begränsad till mindre än de 6 som behövs men jag försöker hålla en karaktär uppe likt ett grässtrå i ett glas vatten en blåsig dag på en sliten instrumentbräda i en gammal kalsongblå 240 med takräcke modell "klarar en kärnkraftsolycka och två solstormar samtidigt" .

Det här kommer inte bli lätt. Jag är inte underlig helt enkelt. Har ett dåligt minne dessutom.

1. Trots ett ganska stort bilintresse har jag på mina 12 år som körkortsinnehavare bara ägt 3 bilar. Varav 2 fortfarande är i min ägo. Det är underligt.

2. Jag har bott i 4 olika hus/lägenheter men aldrig känt att det varit mitt hem i någon av dessa.

3. Jag har, trots förnekelse, ägt en skiva med KLF. Gav bort den till en skotte.

4. Jag har haft chansen att köpa en -68:as Mustang Fastback med en 390 motor för 60k men gjorde det inte.

5. Jag ser tal upp till 100 i en utdragen spiral.

6. Jag kan sno de två första punkterna av Banals lista över underligheter. Det är underligt.
(Inte varit med i någon klubb men samlat frimärken har jag gjort)

tisdag, mars 06, 2007

Krocken

Den stora lyckan. Körkortet kompletterar med den fulaste bilen i världen, Volvo 360 GLS precist ärvd efter mina två bundsförvanter. Favoritkassetten i hifi bandspelaren som trycker ut flera stycken watt på samma gång genom originalhögtalarna, den dåvarande multimediainstallationen sorteras in under kategorin "Det hörs om man vill höra". Åker det lokala raggarvarvet runt med rutan nervevad och känner mig som en kung över min egen, och för tillfället alla andras, tillvaro. Men titta.

Där på andra sidan gatan, gåendes på trottoaren, är det inte ett mycket fint exemplar av det motsatta könet. Jo, visst är det det. Formerna sitter där precis som på en Ac cobra. Min blick hänger sig kvar och en stilla bön sänds till ovan med innebörd något i stil med att ”låtom denna kvinna finna denna designmässigt undermåliga farkost extremt vackert designad och falla för föraren likt en förstagångsväljare för sitt parti”. Eller något annat mycket bättre exempel på bön.

*Dunk*

Va fa....!?!

Jahapp. Bilen framför stannade vid korsningen. Varför gjorde inte jag det? Ja just det, bruden. Jag har åkt in i framförvarande fordon i ca 3km/h. Hjärtfrekvens +100 slag i minuten. Nytaget körkort, prövotid, studiebidrag som enda inkomst, försäkring, skador, fängelsestraff, bh-storlek, alla de där vanliga "post-krock-traumatiska tankarna" for runt runt i mitt omogna huvud. Hmm, känner inte jag igen den där bilen. Min käre fars kollega med fru. Gulp (Som de säger i seriernas värld Reds anm.).

Dock så inträffar det otroliga att frun i bilen framför precis var på väg att åka och troligtvis trodde hon att hon lyckats få motorstopp eftersom krocken var väldigt lätt så hon startade sin Saab 900 och körde iväg. Kvar satt jag och mös i min nyvunna frihet i ett par sekunder. Tryckte mjukt in kopplingen och förde växelväljaren i ettans läge, vänster körriktningsvisare påslogs med mjuk handled, och en riktigt mjuk start, som även den mest fascistiske bilskollärare skulle ha blivit grön av avund att få ha bevittnat, gjordes.

(Anmärkning. Denna Volvo var med påhängd fullstor takbox inte alltför olik en mobil anläggning för att skjuta upp långdistansmissiler. Slut anmärkning.)

torsdag, mars 01, 2007

Paket

Fick ett paket. Stort. Öppnade med ett litet, eller mellanstort, vilket som, barns föväntan. Vad hade jag beställt? Var det en byggsats på något ur Star Wars? En väggkontakt med vingar? En trådlös svävande parabolantenn? Mitt minne svek mig en stund, tillvaron kändes inte lika självklar längre och en liten lokalvårdare vi kan kalla "tvivel" sprang osäkert omkring och öppnade och stängde synapser i min hjärna.Nåja, det klarnar säkert om vi tar en titt på nästa låda i samma paket. Hmm. Nehepp. Är det möjligen en pro version av en uppplåsbar grekisk gudinna? Ett spel till en konsol som heter X1650? Fyra powerballader av Pandora på 4 olika cd skivor från 92? Lokalvårdaren "tvivel" har nu gett upp och sitter i ett hörn strax bakom långtidsminnet och pekar förstrött på ett beställningsminne som har med en dator att göra.


Arbetar hårdare med fiskminnet och inser att det nog är delar till en ny burk. Skruvade ihop rapplet och det verkar till min förvåning som om det fungerar. Jag kan dock inte släppa designen på alla lådor som verkar skall tilltala, ja vem? Tänk dig samma design på paketet som innehåller bromsklossar till din gamla volvo. Kopplingen mellan låda och produkt ter sig ungefär lika logisk.